HOME DESPRE PNVV MEMBRI PRESA LEGISLATIE RETEAUA NATIONALA PNVV PUBLICITATE LINKURI INFORMATII UTILE INSCRIERE CONTACT

ULTIMELE NOUTATI
PRESA - PRESA

AN DE VINOTECĂ PENTRU VINUL ROMÂNESC
În urma consultărilor cu membrii Patronatului Național al Viei și Vinului, subliniem că, din punct de vedere calitativ, vinul românesc din producția anului 2017 va fi unul de excepție, ideal pentru învechirea în vinotecile cramelor și ale iubitorilor de vin. Din punct de vedere cantitativ, estimăm o creștere la nivel național cu 10 – 15% față de producția anului 2016, la un total de 3,6 milioane hectolitri de vin.

Vin Romania
Gala Vinului
Festivinum
Razboiul Supermarketurilor
Infoaliment
STIRI

CULESUL VIEI 2017 | Forţa de muncă, tot mai scumpă şi mai greu de găsit. În Moldova, zilierii sunt recrutaţi inclusiv prin reţelele de socializare
În această perioadă are loc culesul viei în marile podgorii, dar proprietarii acestora se confruntă cu un deficit de forţă de muncă mai acut decât în 2016, în condiţiile în care zilierii sunt mai puţini şi cer mai mulţi bani. Chiar şi aşa, podgorenii spun că în 2017 vor obţine vinuri "de vinotecă".

<< inapoi

separatorCOMUNICAT DE PRESĂseparator
separator

București, 22 iunie 2017

Patronatul Național al Viei și Vinului face apel public la partidele parlamentare și la liderii acestora să iși facă datoria față de societatea românească și față de mediul economic autohton!

În urma Adunarii Generale a Patronatului, care a avut loc la Tohani în data de 16 iunie 2017 și având în vedere dificultățile cu care se confruntă mediul economic autohton, facem apel Parlamentului, Guvernului și Președintelui României să încheie cât mai urgent disputele politice și să se preocupe de progresul economiei naționale, motorul principal al societății!

Pe această cale PNVV aduce din nou în atenția decidenților politici trei cazuri cu impact negativ major asupra competitivității producătorilor români:
1. Legislația privind gestionarea ambalajelor și deșeurilor de ambalaje – Legea nr. 249/2015 si actele normative subsecvente, în condițiile în care statul roman nu a creat mecanisme de recuperare/reciclare a ambalajelor și nici de prelucare a acestora, menținând arbitrar însă obligația producătorilor de a achita 2 lei/kg de ambalaj.
2. Scăderea alarmantă a gradului de absorbției a fondurilor europene în sectorul vitivinicol, în primul rând din cauza ingerințelor Curții de Conturi a României în redactarea legislație, fără să aibă pregatire profesională specifică și bazându-se strict pe o abordare birocratică contabilicească, generând astfel blocaje majore în accesarea programelor cu finațare europenană. Spre exemplificare, dacă până în anul 2014 sectorul vitivinicol avea grad de 100% absorbție, anul acesta suntem la cca 10%.
3. Întârzierea acreditării Autorităților de Management ale Programelor Operaționale întârzie flagrant absorbția fondurilor europene.

Criza politică și blocajele din instituțiile publice centrale, lipsa mediului economic cu predictibilitate legislativă și fiscală, variațiile majore ale cursului valutar sunt premise majore care afectează grav economia și producătorii români.

Patronatul Național al Viei și Vinului solicită public răspunsuri și o reacție adecvată și conformă competențelor Parlamentului și Guvernului României, din partea PSD, ALDE, PNL, USR, UDMR la problemele de mai sus.

Valeriu V. COTEA
PRESEDINTE