HOME DESPRE PNVV MEMBRI PRESA LEGISLATIE RETEAUA NATIONALA PNVV PUBLICITATE LINKURI INFORMATII UTILE INSCRIERE CONTACT
 
 
 
ULTIMELE NOUTATI
STIRI PNVV
 
AN DE VINOTECĂ PENTRU VINUL ROMÂNESC
În urma consultărilor cu membrii Patronatului Național al Viei și Vinului, subliniem că, din punct de vedere calitativ, vinul românesc din producția anului 2017 va fi unul de excepție, ideal pentru învechirea în vinotecile cramelor și ale iubitorilor de vin. Din punct de vedere cantitativ, estimăm o creștere la nivel național cu 10 – 15% față de producția anului 2016, la un total de 3,6 milioane hectolitri de vin.

Vin Romania
Gala Vinului
Festivinum
Razboiul Supermarketurilor
Infoaliment
STIRI

Patronat: An de vinotecă pentru vinul românesc în 2017; producție mai mare cu 10-15% în acest an față de 2016
Producția de vin a României va fi cu 10-15% mai mare în acest an față de anul trecut, până în jurul cantității de 3,6 milioane de hectolitri, iar din punct de vedere calitativ vinul românesc din producția anului 2017 va fi unul de excepție, susține directorul Patronatului Național al Viei și Vinului, Ovidiu Gheorghe.

separatorPedelistii reduc fondurile pentru viticultura separator
separator

Viticultorii vranceni vor primi mai putini bani pentru reconversia si restructurarea plantatiilor viticole dupa ce Ministerul Agriculturii a publicat pe ascuns un ordin care reglementa plata banilor europeni pentru vii. In cadrul unei intalniri cu viticultorii vranceni, organizata la Focsani, directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe, a declarat ca modificarea Ordinului 247 din 2008 a fost publicata de trei zile in Monitorul Oficial desi actul inca este in avizare interna, potrivit paginii de web a Ministerului Agriculturii. Noul act normativ le cere podgorenilor sa intocmeasca munti de acte justificative pentru munca lor si a familiilor la plantarea unui hectar de vie. La intalnire a fost prezentata si ultima metoda pentru stoparea falsificatorilor, amprenta izotopica a vinurilor realizata la Laboratorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare din Ramnicu Valcea.
Actul normativ publicat in Monitorul Oficial de oficialii din Ministerul Agriculturii a eliminat cateva dintre facilitatile acordate micilor podgoreni prin Ordinul 247 din 2008. Ministerul condus de pedelistul Valeriu Tabara a decis ca podgorenii sa prezinte documente justificative pentru cei 75% acordati pentru infiintarea unui hectar de vita de vie. Decizia este cel putin aberanta pentru ca viticultorii nu au cum sa intocmeasca documente justificative pentru munca proprie depusa la plantarea butasilor de vie sau pentru curatarea terenurilor.
Viticultorii prezenti la intalnirea organizata de PNVV au aratat ca modificarea facuta de Ministerul Agriculturii ii afecteaza doar pe micii producatori deoarece firmele pot intocmi state de plata. in schimb, persoanele fizice nu pot angaja muncitori zilieri. „Daca ne obliga pe noi, micii producatori, sa lucram cu firme atunci nu rezolvam nimic. Nu asa se rezolva problema patrimoniului viticol. inseamna ca cineva are interes sa ne distruga pe noi, cei mici, si sa ramana doar cei mari“, a afirmat Aurica Cosma, un podgorean din comuna Virtescoiu. Viticultorii au acuzat si impozitarea subventiilor europene. Astfel, persoanele fizice autorizate infiintate pentru a accesa masura 141 risca sa plateasca impozit la stat deoarece nu au cum sa evidentieze fondurile europene in contabilitate.

Patronatul se opune modificarii „regulilor in timpul jocului“
Patronatul National al Viei si Vinului ar putea contesta modificarea de catre Ministerul Agriculturii a Ordinului 247 din 2008 referitor la aplicarea programelor de reconversie si restructurare a plantatiilor viticole. Directorul Ovidiu Gheorghe a declarat ca PNVV nu este de acord cu cateva dintre modificarile propuse de conducerea Ministerului, printre care „modificarea regulilor in timpul jocului“ dar si cea referitoare la prezentarea de documente justificative pentru 75% din valoarea devizului unui proiect de replantare. „Noi am putea ataca acest ordin insa am prefera sa discutam direct la Minister. Patronatul a facut propuneri conform legii transparentei decizionale iar ceea ce se intampla acum este nemaiintalnit deoarece proiectul este in avizare interna dar, in acelasi timp, a fost publicat in Monitorul Oficial. Este o masura care nu vine in sprijinul viticulturii“, a afirmat directorul general Ovidiu Gheorghe.

„Nu putem sa ne batem joc de tarani la infinit“
La intalnirea cu viticultorii au mai participat si reprezentanti ai administratiei judetene, respectiv vicepresedintele Consiliului Judetean, Mircea Diaconu, directorul Camerei Agricole, Gabriel Necula, si deputatul PSD de Vrancea, Cristian Dumitrescu. Social democratul a avut o reactie vehementa cand a fost lansata propunerea ministrului Agriculturii ca viticultorii sa intocmeasca munti de acte pentru munca lor si a familiilor la plantarea unui hectar de vie. El a lucrat, in calitate de vicepresedinte al Senatului in perioada 1996-2000, la elaborarea legislatiei viei si vinului. „Deciziile luate de Ministerul Agriculturii, prin care se cer un munte de hartii viticultorilor care depun proiecte pentru reconversie nu sunt decat un abuz grosolan la adresa celor care muncesc. Nu putem sa ne batem joc de tarani la infinit. si asa pretul strugurilor este destul de mic, iar desfacerea vinurilor anevoioasa. Acum, acest Guvern vrea sa-i impiedice pe cei care vor sa depuna proiecte pentru reconversia culturilor de vita-de-vie, sa aduca o geanta de documente prin care sa justifice ca au muncit aceasta vie. Nicaieri in Europa nu intalnim aceasta bataie de joc la adresa viticultorilor“, a declarat deputatul vrancean.
 
Amprenta vinului, certificatul care elimina falsificatorii
Presedintele PNVV, Valeriu V. Cotea, a prezentat viticultorilor rezultatul unui proiect derulat din 2002 prin care a fost creata o baza de date cu vinurile din Romania. Cu ajutorul acesteia si printr-o analiza izotopica, la Institutul National de Cer-cetare-Dezvoltare din Ramnicu Valcea se poate realiza o „amprenta“ a vinurilor.
 Analiza arata originea botanica, anul de productie, originea geografica a vi-nurilor. Practic, este metoda cea mai sigura pentru depistarea falsificatorilor de vinuri, a celor care vand amestecuri de apa si zahar sub denumirea de vin.
Analizele nu sunt ieftine, la un pret de circa 120 lei proba, cu reduceri pentru mai multe probe. Metoda, folosita initial de francezi in 1981, este tot mai utilizata de firmele care exporta vinurile romanesti. Acestea solicita analiza vinurilor pentru a avea certitudinea ca sunt vi-nuri curate si nu au fost falsificate cu apa sau zahar. De altfel, dupa cum a precizat doctorul in fizica Diana Costinel, analizele arata daca „ce scrie pe eticheta este si in sticla“. Analizele sunt realizate cu un spectometru de masa unic in tara iar pentru o proba sunt suficienti 200 mililitri de vin.separator
26-09-2017
Producția de vin a României va fi cu 10-15% mai mare în acest an față de anul trecut, până în jurul cantității de 3,6 milioane de hectolitri, iar din punct de vedere calitativ vinul românesc din producția anului 2017 va fi unul de excepție, susține directorul Patronatului Național al Viei și Vinului, Ovidiu Gheorghe.
26-09-2017
Productia de vin a Romaniei va fi cu 10-15% mai mare in acest an fata de anul trecut, pana in jurul cantitatii de 3,6 milioane de hectolitri, iar din punct de vedere calitativ vinul romanesc din productia anului 2017 va fi unul de exceptie, sustine directorul Patronatului National al Viei si Vinului, Ovidiu Gheorghe.
26-09-2017
Producția de vin a României va fi cu 10-15% mai mare în acest an față de anul trecut.
26-09-2017
Producția de vin a României va fi cu 10-15% mai mare în acest an față de anul trecut, până în jurul cantității de 3,6 milioane de hectolitri, iar din punct de vedere calitativ vinul românesc din producția anului 2017 va fi unul de excepție, susține directorul Patronatului Național al Viei și Vinului, Ovidiu Gheorghe.
Pagina:  1  2   3   4   5   6   7   8   9   10   >>   >| 
 
 
Copyright © Patronatul National al Viei si Vinului - 2012 - 2018
NetDesigner.ro