HOME DESPRE PNVV MEMBRI PRESA LEGISLATIE RETEAUA NATIONALA PNVV PUBLICITATE LINKURI INFORMATII UTILE INSCRIERE CONTACT
 
 
 
ULTIMELE NOUTATI
PRESA - PRESA
 
COMUNICAT DE PRESĂ
Patronatul Național al Viei și Vinului face apel public la partidele parlamentare și la liderii acestora să iși facă datoria față de societatea românească și față de mediul economic autohton!

Vin Romania
Gala Vinului
Festivinum
Razboiul Supermarketurilor
Infoaliment
STIRI

STAREA VINULUI ROMANESC
Anul acesta Romania va avea record al ultimilor 3 ani din punct de vedere al productiei de struguri si de vin.

Doua sunt principalele motive care conduc la aceasta concluzie: intrarea pe rod a noilor suprafete cultivate cu vita de vie ca urmare a investitiilor realizate prin SAPARD si Programul National Suport pentru Sectorul Vitivinicol 2008 - 2013 (cca. 30.000 de hectare) si precipitatiile bogate din parcursul acestui an (cca. 15% mai mult decat anul precedent).

<< inapoi

separatorCOMUNICAT DE PRESĂseparator
separator

COMUNICAT DE PRESĂ
București, 22 iunie 2017

Patronatul Național al Viei și Vinului face apel public la partidele parlamentare și la liderii acestora să iși facă datoria față de societatea românească și față de mediul economic autohton!

În urma Adunarii Generale a Patronatului, care a avut loc la Tohani în data de 16 iunie 2017 și având în vedere dificultățile cu care se confruntă mediul economic autohton, facem apel Parlamentului, Guvernului și Președintelui României să încheie cât mai urgent disputele politice și să se preocupe de progresul economiei naționale, motorul principal al societății!

Pe această cale PNVV aduce din nou în atenția decidenților politici trei cazuri cu impact negativ major asupra competitivității producătorilor români:
1. Legislația privind gestionarea ambalajelor și deșeurilor de ambalaje – Legea nr. 249/2015 si actele normative subsecvente, în condițiile în care statul roman nu a creat mecanisme de recuperare/reciclare a ambalajelor și nici de prelucare a acestora, menținând arbitrar însă obligația producătorilor de a achita 2 lei/kg de ambalaj.
2. Scăderea alarmantă a gradului de absorbției a fondurilor europene în sectorul vitivinicol, în primul rând din cauza ingerințelor Curții de Conturi a României în redactarea legislație, fără să aibă pregatire profesională specifică și bazându-se strict pe o abordare birocratică contabilicească, generând astfel blocaje majore în accesarea programelor cu finațare europenană. Spre exemplificare, dacă până în anul 2014 sectorul vitivinicol avea grad de 100% absorbție, anul acesta suntem la cca 10%.
3. Întârzierea acreditării Autorităților de Management ale Programelor Operaționale întârzie flagrant absorbția fondurilor europene.

Criza politică și blocajele din instituțiile publice centrale, lipsa mediului economic cu predictibilitate legislativă și fiscală, variațiile majore ale cursului valutar sunt premise majore care afectează grav economia și producătorii români.

Patronatul Național al Viei și Vinului solicită public răspunsuri și o reacție adecvată și conformă competențelor Parlamentului și Guvernului României, din partea PSD, ALDE, PNL, USR, UDMR la problemele de mai sus.

Valeriu V. COTEA
PRESEDINTE

separator
 
 
Copyright © Patronatul National al Viei si Vinului - 2012 - 2017
NetDesigner.ro