Conferinta de presa
Luni, 02.02.2009, ora 11:00, Patronatul National al Viei si Vinului a organizat, la sediul Minister
News
Programul conferintelor PNVV
In perioada februarie - martie 2010, PNVV va organiza, in cadrul proiectului "Consolidarea patronatului si dezvoltarea capacitatii acestuia de a participa la procesul decizional", cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial
COMUNICAT DE PRESA - 22.09.2009
A.R.C. P.N.V.V. ROMPAN A.P.R.I.L. F.S.I.A.
Bucuresti
21.09.2009
COMUNICAT DE PRESA
In data de 16 septembrie 2009, plenul Camerei Deputatilor a aprobat cu 198 voturi pentru, 5 contra si 7 abtineri proiectul de Lege privind comercializarea produselor alimentare, act normativ ce urmeaza sa fie promulgat de Presedintele Romaniei.
Legea a fost aprobata la mai bine de un an de la semnarea Codului de bune practici de catre furnizori si retaileri. Trebuie precizat ca aceasta Lege se inscrie intr-un curent european, in sensul ca, dupa ce Declaratia 88 a devenit Rezolutie a Parlamentului European, in 2009, Raportul Batzeli a tras un semnal de alarma fara precedent, ca duritate, condamnand "o serie de practici de comercializare frecvente care denatureaza concurenta loiala in sectorul alimentar si contribuie la accentuarea decalajului dintre veniturile distribuitorilor si cele ale agricultorilor".
Pe plan intern, Comisia de ancheta mandatata de Camera Deputatilor sa investigheze acest subiect, in raportul sau din septembrie 2008, propunea derularea unui proces de consultari intre funizori, retaileri si institutiile statului cu atributii in domeniu, in vederea redactarii unei propuneri legislative pentru reglementarea relatiilor dintre producatori, distribuitori si comercianti pentru favorizarea conditiilor de concurenta libera si a accesului micilor producatori la consumatori.
Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale s-a implicat activ inca de la inceputul acestor negocieri intre furnizori si retaileri, astfel:
– Martie 2008 – iulie 2008 - a mediat negocierile intre furnizori si retaileri cu scopul elaborarii unui Cod de bune practici.
– A elaborat un proiect de modificare si completare a OG nr. 99/ 2000, privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, in care erau inserate prevederi ale Codului de bune practici. Acest proiect de OG a fost trimis de Guvern pentru legiferare in Parlament.
– Pe fondul modificarilor arbitrare si in neconcordata cu principiile statuate in Codul de bune practici ale proiectului de OUG de modificare si completare a OG nr. 99/ 2000 a unor membri ai Parlamentului, MAPDR a elaborat un alt proiect de OUG privind comercializarea produselor alimentare, aprobat in Guvern in aprilie 2009, dar nepublicat in Monitorul Oficial.
– In data de 9 septembrie 2009, la Camera Deputatilor figurau pe ordinea de zi a Comisiei pentru Industrii si Servicii proiectul Legii de modificare si completare a OG nr. 99/2000, respectiv a Comisiei pentru Agricultura, Silvicultura, Industrie Alimentara si Servicii Specifice proiectul de Lege privind comercializarea produselor alimentare, initiat de un grup de parlamentari. In acest context, MAPDR a solicitat Comisiei pentru Industrii si Servicii retragerea proiectului initiat de Guvern de pe ordinea de zi a Comisiei, avand in vedere faptul ca proiectul de Lege dezbatut in Comisia pentru Agricultura era mult mai aproape de principiile negociate si agreate de furnizori si retaileri in Codul de bune practici.
Patronatele si sindicatele din industria alimentara considera ca adoptarea acestei Legii privind comercializarea produselor alimentare aprobate de Parlament in 16 septembrie 2009 va contribui major la insanatosirea relatiilor dintre furnizori si retaileri avand ca beneficiar final consumatorul.
Ca efecte pe termen mediu si lung, consideram ca aceasta Lege va produce urmatoarele efecte:
– va da magazinelor de proximitate posibilitatea de a avea acces la o piata libera, negrevata de impunerile comerciale facute de retailer asupra furnizorilor privind practica preturilor;
– cresterea concurentei intre retaileri prin modalitatea de constituire a pretului de vanzare catre consumatorul final (prin disparitia unor "taxe" care nu au legatura directa cu activitatea comerciala), efectul firesc fiind diminuarea preturilor la raft intr-un orizont de timp care va depinde practic doar de reactia super/ hypermarketurilor.
– acces mai facil al producatorilor in marile retele si, implicit, diversificarea gamelor de produse pentru consumatorul final.
Apreciem ca Legea privind comercializarea produselor alimentare va crea un curent de opinie pe plan european, asociatiile de producatori omoloage din mai multe state membre ale UE fiind direct interesate de procesul legislativ din Romania in vederea impunerii pe plan european a unui proiect de Regulament care poate avea ca izvor de drept legislatia romaneasca specifica.
Patronatele si sindicatele din industria alimentara multumesc tuturor institutiilor implicate in procesul de elaborare si adoptare a Legii privind comercializarea produselor alimentare si ne manifestam speranta ca Presedintele Romaniei va promulga in cel mai scurt timp actul normativ.
Asociatia Romana a Carnii
Presedinte
Sorin MINEA
Patronatul National al Viei si Vinului
Presedinte
Valeriu V. COTEA
Patronatul Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase
Presedinte
Aurel POPESCU
Federatia Nationala a Sindicatelor din Industria Alimentara, a Bauturilor si Tutunului
Presedinte
Dragos FRUMOSU
Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui
Presedinte
Ioan Darzu
In perioada februarie - martie 2010, PNVV va organiza, in cadrul proiectului "Consolidarea patronatului si dezvoltarea capacitatii acestuia de a participa la procesul decizional", cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial
Avand in vedere aparitiile din presa din ultimele zile referitor la solicitarea Patronatului National al Viei si Vinului catre Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si la Ministerul Finantelor Publice privind modificarea plafonului maxi
Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013
Page:
1
This website is cofinanced by
The European Social Fund through The Sectorial Operational Programme for the Development of Human Resources 2007 � 2013 Invest in people!
Copyright � The National Vineyard Growers and Wine Producers Association (PNVV) from Romania