TENDINTE POZITIVE IN PIATA VINULUI
Dupa 2 ani in care piata de vin a regresat ajungand, conform estimarilor noastre la 350 mil. Euro, anul 2011 a adus o crestere semnificativa a segmentului vinului de calitate. In ciuda faptului ca anul trecut la nivelul consumatorilor nu au fost resimtite ameliorari in ceea ce priveste bugetul alocat consumului de produse alimentare, vanzarile de vin de calitate au crescut in Romania in 2011 fata de 2010.
Patronatul Vinului se intruneste la Tulcea
Saptamana viitoare va avea loc, la sala Mihail Kogalniceanu a Consiliului Judetean, o intalnire regionala a producatorilor de struguri si de vin. Aici se va dezbate starea sectorului vinicol si se vor propune solutii pentru dezvoltare.
Piata neagra a vinului - 300 mil. �, 50% dintre producatori risca falimentul
Recenta OUG 54/2010 menita sa combata evaziunea fiscala a fost promovata de Executiv fara acordul FMI si al CE, dar si de ce guvernul „trebuia sa plece acasa demult” sunt cateva dintre dezvaluirile pe care directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului, Ovidiu Gheorghe, le prezinta astazi in „Financiarul”.
„Financiarul“: Cat de mult a parjolit criza financiara sectorul vitivinicol?
Ovidiu Gheorghe: Pe de o parte criza financiara, iar pe de alta parte lipsa masurilor anticriza, dar si incompetenta guvernului Boc.
Poate ca premierului nu-i place vinul sau poate se crede un mic Burebista? Nu vreau sa fac polemica pe aceasta tema, dar cu certitudine ca nu-i place economia. Acest lucru o dovedeste clar prin modul in care administreaza Romania. De altfel, in realitate acest guvern trebuia sa plece demult. A cazut si a fost reinventat. Este evident ca nesansa acestui guvern este incapacitatea de a avea o politica de resurse umane macar de bun simt, dar se acopera mereu de gravitatea si amploarea crizei financiare fara sa faca insa nimic concret.
Poate ca asa arata criza in strategiile de lucru ale Executivului...
Da... in strategiile care nu fac altceva decat sa prabuseasca Romania.
Sa luam in calcul dictonul „in vino veritas”, in contextul in care sunteti in fruntea PNVV?
Sper sa nu se ajunga aici si sper ca macar in ultima clipa acest guvern sa-si recunoasca incompetenta si sa plece.
Ce va nemultumeste atat de mult?
Fara a mai lua in calcul cresterea TVA cu cinci procente si fara a mai privi spre taierea cu 25% a salariilor bugetarilor, avem mai nou o discriminatorie si abuziva ordonanta de urgenta.
Care dintre ele?
Recenta 54/2010 care, teoretic, ar trebui sa combata evaziunea fiscala. In acest act normativ nu exista elemente realiste si nu pot fi realizabile in practica. Mai mult, in elaborarea acestei OUG au evitat orice consultare cu patronatele care in mod normal se facea in Comisia de Dialog Social a Ministerului de Finante.
Dar cum a fost elaborata? Pe genunchi, pe ascuns si, mai mult, fara a tine cont de parerile exprimate atat de reprezentantii Fondului Monetar International, cat si ai Comisiei Europene care l-au avertizat in repetate randuri pe ministrul Sebastian Vladescu ca aceasta ordonanta nu trebuie si nu poate fi promovata in aceasta forma.
Ati discutat cu reprezentantii FMI si CE?
Am informatii clare ca a existat o corespondenta intre FMI, CE si ministrul Vladescu, in care se solicita insistent ca aceasta ordonanta sa nu fie promovata, motivandu-se totodata faptul ca nu a existat timp suficient pentru a se pronunta CE. De altfel, cele doua institutii internationale au enuntat faptul ca OUG 54/2010 are prevederi care contravin acquis-ului comunitar.
Si totusi a fost promovata...
Disperarea si lipsa de profesionalism te pot impinge la astfel de acte. Fara sa fac referire la Codul Penal, unele prevederi din aceasta ordonanta echivaleaza cu subminarea economiei nationale.
Care ar fi acelea?
Fortarea falimentarii anumitor companii, iar statul, transformat ulterior in lichidator, le va vinde pe nimic. In plus, este o ordonanta discriminatorie care se adreseaza doar producatorilor de marfuri accizabile si nu intregului palier economic. Va aduce totodata o presiune imensa producatorilor de vin si de bauturi accizabile in primul rand prin disparitia antrepozitelor de depozitare. Prin aceasta, se va impune plata obligatorie a accizei in termen de 24 de ore, ceea ce inseamna o presiune de cash flow fantastica. Mai mult, va genera o problema majora in circulatia banderolei fiscale (timbrul fiscal), cea care garanteaza plata accizei. Prin disparitia antrepozitelor fiscale, aceste timbre nu se vor mai putea tipari in Romania, ci doar in tara de origine a produsului.
Vorbim si de o crestere a accizei?
O crestere uriasa si nejustificata. Cel putin pentru bauturile intermediare acciza a urcat de la 65 la 165 de euro/hectolitru.
Ce vor face firmele in acest context?
Vor fi obligate sa traga oblonul mai ales cele care au datorii la bugetul statului cu termen mai mare de 60 de zile. Pentru acestea, aceeasi OUG 54/2010 are o prevedere conform careia va impune revocarea, nici macar suspendarea, autorizatiei de antrepozitare fiscala. Mi se pare ignoranta si rea-credinta din partea statului roman.
Care va fi efectul?
Sase luni de la revocarea autorizatiei, firma in cauza nu va mai putea sa produca si sa comercializeze nimic si astfel riscul de a intra in faliment este imens.
Ce mai pot face patronatele pentru anularea sau modificarea acestei ordonante?
Toate organizatiile patronale care reprezinta producatorii de marfuri accizabile fac in prezent demersuri pentru a convinge parlamentarii din opozitie sa redacteze o solicitare de neconstitutionalitate la Curtea Constitutionala.
Si daca acest demers se va dovedi a fi un esec?
Cu siguranta ca, pana la finele anului, Comisia Europeana se va pronunta foarte ferm impotriva acestei ordonante. De asemenea, avem semnale certe ca de la Bruxelles se vor lua masuri categorice si se vor trimite la Bucuresti fie pentru suspendarea acestui act abuziv, fie pentru revizuirea lui.
Trecand de OUG 54/2010, cat de mult este afectat sectorul viti-vinicol de criza financiara?
Anii 2008-2009 ne-au indicat scaderi progresive de 10%, iar anul 2010 va inregistra cu certitudine o cadere cu mult mai mare. Sunt producatori si comercianti de vinuri care au inregistrat deja scaderi de peste 50% si in volum si in cifra de afaceri. In schimb, pe palierul vinurilor ieftine, criza nu s-a resimtit foarte mult, aici mentinandu-se in mare parte cota de piata, chiar daca a mai scazut nivelul cifrei de afaceri. Pe de alta parte, exista o mare problema din punctul de vedere al competitivitatii produselor romanesti, in raport cu vinurile care provin din piata comunitara si din tarile terte.
Anume?
Ei produc mai mult si mai ieftin. Motiv pentru care in perioada 2005-2009 a fost o crestere constanta si o pondere importanta in piata romaneasca a vinurilor din comunitate, in special din Spania si Italia.
Care ar fi cauza?
Aderarea tarzie a Romaniei la UE. Subventiile acordate in UE pana la acel moment au permis producatorilor vitivinicoli din comunitate sa fie sprijiniti serios. Au facut reconversie, retehnologizare, si-au modernizat cramele, iar astazi noi avem un handicap, spre exemplu fata de Ungaria, de cel putin 10 ani.
Cum va afecta majorarea TVA piata vinului romanesc?
Prin cresterea preturilor, evident, dar in acest moment, pentru orice produs alimentar la care se mareste pretul, producatorii isi asuma riscul de a nu mai fi competitivi in piata. Legat de scaderea veniturilor populatiei, intrevad o reducere a vanzarilor, pe toate palierele, cu un minim de 30%. In ceea ce ne priveste, cine va ridica pretul pentru o sticla de vin, va obtine o sticla foarte grea pe care raftul sau sacosa consumatorului s-ar putea sa nu o mai tina.
Cat de mult isi mai ineaca romanul amarul in paharul cu vin?
Nu atat de mult ca francezii sau italienii. Spre exemplu, in Franta consumul anual a fost de 60 l/capita. Anul trecut, in Romania am inregistrat un consum mediu de vin de 25 de litri pe cap de locuitor, dar in acest consum nu intra doar vinul produs in tara, ci si cel din import. De altfel, nu intra tot vinul comercializat la raft, ci si cel din autoconsum si, in cea mai mare parte din piata nelegala. Din statisticile comerciantilor de vin, daca vorbim despre o butelie de 0,75 l, anual, un roman consuma doar trei litri de vin.
Cat inregistreaza piata nelegala, atat in cifre cat si in volum?
Daca luam in calcul ultimele analize, in Romania exista o piata nefiscalizata a vinului pentru trei milioane de hectolitri, iar daca aplicam un pret mediu de un euro pentru un litru de vin rezultatul ne conduce la un minim de 300 de milioane de euro. In acest context, statul pierde anual cel putin 120 de milioane de euro. Studiile mai arata ca prin retelele comerciale s-au vandut 1,5 milioane de hectolitri de vin, iar un alt milion de hectolitri prin vinariile de la marginea pietelor sau din scarile de bloc. Anul trecut productia de vin s-a ridicat la 6,3 milioane de hectolitri de vin, Romania avand o medie anuala de 5,5 milioane de hectolitri de vin.
Saptamana viitoare va avea loc, la sala Mihail Kogalniceanu a Consiliului Judetean, o intalnire regionala a producatorilor de struguri si de vin. Aici se va dezbate starea sectorului vinicol si se vor propune solutii pentru dezvoltare.
Vinuri acceptabile din punct de vedere financiar, dar nu slabe calitativ, mai multi producatori din domeniul vitiviniculturii la concursurile nationale si internationale de specialitate, diminuarea suprafetelor cultivate cu hibrizi producatori directi, dar si parghii legale pentru inspectia vinurilor � sunt doar cateva dintre observatiile pe care invitatii conferintei organizate ieri de Patronatul National al Viei si Vinului (PNVV), la Craiova, le-au facut cunoscute atat producatorilor, cat si reprezentantilor institutiilor si autoritatilor prezente la intalnire: DADR si APIA din Dolj, Olt, Mehedinti, Valcea, Arges, Caras-Severin si Teleorman, Universitatea din Craiova, Arhiepiscopia Craiova etc.
Teme precum starea sectorului vitivinicol romanesc, aspecte privind regimul de antrepozitare fiscala, rolul analizei izotopice in determinarea autenticitatii vinului, modificarea Legii viei si vinului vor fi discutate, miercurea aceasta, la Craiova, in cadrul unei noi serii de intalniri organizate la nivel regional, cu participarea producatorilor de struguri si vin, a autoritatilor administratiei publice locale si a reprezentantilor Patronatul National al Viei si Vinului (PNVV).
Patronatul National al Viei si Vinului (PNVV) a organizat miercuri, in Aula �Alexandru Buia� a Facultatii de Agricultura a Universitatii din Craiova, o intalnire cu principalii producatori de vinuri din regiune, in vederea identificarii si gasirii solutiilor pentru principalele probleme din sectorul vitivinicol.
Acest site este cofinantat din
Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investeste in oameni!
Copyright � Patronatul National al Viei si Vinului - 2012