Istoric, Patronatul National al Viei si Vinului
 
HOME DESPRE PNVV MEMBRI PRESA LEGISLATIE RETEAUA NATIONALA PNVV PUBLICITATE LINKURI INFORMATII UTILE INSCRIERE CONTACT
 
 
 
ULTIMELE NOUTATI
DESPRE PNVV
 
ZIUA NATIONALA A ROMANIEI LA COMISIA UNIUNII EUROPENE
Patronatul National al Viei si Vinului si ROMALIMENTA au reunit producatori de vinuri, mezeluri si branzeturi romanesti in cadrul evenimentului organizat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale sub Patronajul Comisarului european Dacian CIOLOS, la sediul Comisiei UE, in data de 28 noiembrie.

Vin Romania
Gala Vinului
Festivinum
Razboiul Supermarketurilor
Infoaliment
STIRI

STAREA VINULUI ROMANESC
Anul acesta Romania va avea record al ultimilor 3 ani din punct de vedere al productiei de struguri si de vin.
Doua sunt principalele motive care conduc la aceasta concluzie: intrarea pe rod a noilor suprafete cultivate cu vita de vie ca urmare a investitiilor realizate prin SAPARD si Programul National Suport pentru Sectorul Vitivinicol 2008 � 2013 (cca. 30.000 de hectare) si precipitatiile bogate din parcursul acestui an (cca. 15% mai mult decat anul precedent).

separatorIstoricseparator
< < Inapoi
separator
  • Patronatul National al Viei si Vinului (PNVV) s-a infiintat in data de 06.04.2000, ca asociatie a industriasilor din Romania, viticultori, producatori, distribuitori si exportatori de vinuri, distilate si bauturi alcoolice pe baza de must, vin si subproduse vinicole. In data de 19.12.2003, PNVV se reorganizeaza, conducerea fiind stabilita dupa cum urmeaza: Presedinte Valeriu V. Cotea, Vicepresedinte Virgil Mandru, Vicepresedinte Ion-Serban Dobronauteanu. De asemenea, se reface statutul PNVV pentru a fi in conformitate cu Legea 356/2001, Legea Patronatelor, iar lista membrilor se restructureaza.
    PNVV este o asociatie patronala asa cum este ea definita de Legea 356/2001, avand atributiile si obligatiile prevazute de statut si de lege. Asociatia se constituie ca sectiune profesionala in cadrul Uniunii Generale a Industriasilor din Romania, UGIR-1903.
    Ca forma juridica, asociatia este constituita in baza OG 26/2000 privind asociatiile si fundatiile ca persoana juridica fara scop lucrativ, apolitica si neguvernamentala.
     
  • Patronatul National al Viei si Vinului a organizat la Hanul lui Manuc, in perioada 14-18 noiembrie 2001, Festivalul VINURI BOIERESTI IN BUCURESTI, editia I, avand ca invitati producatori de vin romani si Beaujolais din Franta (www.vinuriboieresti.ro). Evenimentul a avut ca principal scop promovarea si refacerea prestigiului vinurilor romanesti, atat pe piata interna, cat si pe cea externa.
    Expozitia de vinuri s-a organizat la Hanul lui Manuc, cu programul de seminarii si conferinte adiacent, degustarile, intalnirile de afaceri si concursul la care au fost premiate cele mai bune vinuri prezentate. În permanenta s-au sustinut spectacole (tarafuri lautaresti, formatii de muzica populara si usoara, lansari de produse promotionale, discuri, C.D.-uri etc.). Mediatizarea a fost asigurata de catre TVR International, Antena 1, PRO TV, PRIMA TV, Antena Bucurestiului, Radio 21, Radio Romantic, Europa FM, presa scrisa si Internet.
     
  • In 26 mai 2003, Patronatul National al Viei si Vinului solicita, intr-un comunicat de presa, conditii cel putin egale cu ale competitorilor europeni in vederea protejarii industriei nationale viti-vinicole. Astfel, se cerea Ministerului Finantelor Publice luarea de urgenta a urmatoarelor masuri:
    1. reducerea treptata si eliminarea totala a accizelor aplicate atat vinurilor linistite, cat si vinurilor spumante (domeniu reglementat de Legea 523/2002 pentru aprobarea OUG 158/2001), in conditiile in care, in Uniunea Europeana, toate tarile producatoare de vinuri aplica vinurilor linistite acciza zero, iar majoritatea nu accizeaza nici vinul spumant.
    2. eliminarea de urgenta a aplicarii banderolelor fiscale pentru vinuri (asa cum este precizat in OG 23/1995 republicata si in Legea 133/1997), deoarece contravaloarea banderolelor nu este venit al statului, ci al Imprimeriei Nationale.
    3. excluderea vinului din sfera de aplicare a Legii 521/2002, dupa eliminarea accizelor, deoarece, o data cu eliminarea accizelor, productia si circulatia vinului nu va mai trebui reglementata de legea amintita anterior, care in prezent reprezinta un impediment major in valorificarea in vrac a vinului.
    Intr-un alt comunicat al PNVV, din data de 29 mai 2003, se anunta de catre Ministerul Finantelor Publice, prin intermediul Ministrului Finantelor Publice, dl. Mihai Tanasescu, luarea primelor masuri in vederea relaxarii fiscalitatii in domeniu printr-o etapizare a modului de scadere al acestor accize, incepand cu semestrul II al anului 2003, acestea urmand sa se reduca de la 1 iulie 2003 cu 45% la vinurile linistite, obiectivul final fiind excluderea accizelor de la acest tip de vin incepand cu 1 iulie 2004. De asemenea, incepand din 1 ianuarie 2004, se va exclude si banderola de marcare atat la vinurile linistite, cat si la vinurile spumante.
     
  • CONCURSUL INTERNATIONAL DE VINURI - BUCURESTI 2003 (PRIMA EDITIE) - Pentru prima oara dupa 35 de ani, Romania reia traditia concursurilor internationale de vinuri, prin organizarea de catre Patronatul National al Viei si Vinului a primei editii a Concursului International de Vinuri - Bucuresti 2003 (www.vinromania.ro).
    Concursul a fost organizat intre 9-11 noiembrie 2003, la hotelul Crowne Plaza din Bucuresti - locul de desfasurare fiind special amenajat pentru respectarea rigorilor internationale specifice acestui tip de eveniment. Concursul s-a desfasurat sub autoritatea Office Internationale de la Vigne et du Vin (OIV) - organism reprezentativ al industriei viti-vinicole mondiale. Relevant pentru importanta evenimentului din Romania a fost sustinerea presedintiei Romaniei, concursul desfasurandu-se sub inaltul patronaj al presedintelui Romaniei, dl. Ion Iliescu. Numarul probelor inscrise in concurs a fost de 210 - reprezentand 16 tari participante: Italia, Franta, Germania, Africa de Sud, Chile, Statele Unite ale Americii, Australia, Portugalia, Argentina, Ungaria, Croatia, Macedonia, Serbia-Muntenegru, Moldova, Bulgaria si Romania.
    Concursul s-a bucurat de un larg interes, atat din partea producatorilor, a specialistilor si reprezentantilor industriei de profil din Romania, a consumatorilor, cat si din partea mass media. Au aparut peste 30 de articole - in cele mai importante publicatii din Romania, acoperind tot spectrul de interes al cititorilor - 7 reportraje si stiri TV, difuzate de cele mai reprezentative 5 televiziuni, incluzand si postul national.
separator
< < Inapoi
Acest site este cofinantat din
Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Investeste in oameni!
 
 
Copyright � Patronatul National al Viei si Vinului - 2012
NetDesigner.ro