In UE, exporturile de vin romanesc realizate in primele opt luni din acest an au valorat circa 4,48 milioane euro, pentru o cantitate de 4,2 milioane litri. In aceeasi perioada, Romania a exportat in afara UE 1,7 milioane litri vin, in valoare de peste 3,2 milioane euro
Unele dintre vinurile romanesti ajung peste hotare la preturi de pana la trei ori mai mari comparativ cu cele cu care sunt vandute pe piata hotelurilor si restaurantelor din Romania, potrivit unor producatori din domeniu.
In primele opt luni, Romania a exportat in afara Uniunii Europene 1,7 milioane litri vin, in valoare de peste 3,2 milioane euro, conform datelor obtinute de gandul de la Ministerul Agriculturii. In UE, exporturile facute in primele opt luni din acest an au valorat circa 4,48 milioane euro, pentru o cantitate de 4,2 milioane litri.
In total, Romania a exportat in lume, in intervalul mentionat, circa 6 milioane de litri de vin, in valoare de 7,6 milioane euro. "Cea mai pretentioasa piata este cea din Japonia. Printre producatorii de vin se spune ca, daca reusesti sa intri pe aceasta piata, atunci poti reusi pe orice alta zona", a declarat pentru gandul Dumitru Tosa, vicepresedinte Zarea. Acesta spune ca, de exemplu, spumantul fermentat in sticla produs de Zarea, care se vinde in magazinele din Romania cu 28-30 de lei pe sticla, echivalentul a 6-7 euro, este cumparat de japonezi cu 19 euro pe sticla.
Un alt producator de vinuri, care exporta in Franta, spune ca pretul aceleiasi sticle de vin produse de el ajunge sa fie mai mare cu 15-20% in Franta, comparativ cu pretul cu care aceeasi sticla este vanduta in hotelurile si restaurantele din Romania. "Avem 17 hectare pe rod, cu un singur soi, si vindem 100.000 sticle pe an. Cel mai scump vin produs de noi pleaca de la noi cu un pret de 280 lei si poate fi gasit in reteaua HoReCa si magazinele specializate. Exportam in Franta 10% din productie", au declarat pentru gandul reprezentantii Cramelor Rottenberg.
Unde exportam cel mai mult vin
Datele de la Ministerul Agriculturii arata ca principalele piete externe unde ajunge vinul autohton sunt Germania, unde in primele opt luni au fost exportate vinuri in valoare de 1,36 milioane euro, urmata de Italia, cu 796 milioane euro. In tarile terte, adica in afara UE, cele mai mari exporturi, din punct de vedere valoric, au fost in primele opt luni catre China, cu o valoare de 1 milion de euro, urmata de SUA, unde au fost exportate vinuri in valoare de 978 milioane euro. Valeriu Cotea, presedintele Patronatului Viei si Vinului, este de parere ca vinul este cel mai "gustos" ambasador. "Se spune ca vinul este cel mai bun ambasador. Nu stiu daca este cel mai bun, dar cel mai gustos ambasador este cu siguranta", a declarat Valeriu Cotea, cu prilejul Galei Vinului Romanesc, organizata miercuri de Patronatul Viei si Vinului (PNVV), in colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
De altfel, MAE a organizat, impreuna cu PNVV, o prima selectie de vinuri care au fost trimise la ambasadele Romaniei din mai multe tari pentru promovarea peste hotare a vinurilor autohtone.
|