HOME DESPRE PNVV MEMBRI PRESA LEGISLATIE RETEAUA NATIONALA PNVV PUBLICITATE LINKURI INFORMATII UTILE INSCRIERE CONTACT
ULTIMELE NOUTATI
PRESA - COMUNICATE
TENDINTE POZITIVE IN PIATA VINULUI
Dupa 2 ani in care piata de vin a regresat ajungand, conform estimarilor noastre la 350 mil. Euro, anul 2011 a adus o crestere semnificativa a segmentului vinului de calitate. In ciuda faptului ca anul trecut la nivelul consumatorilor nu au fost resimtite ameliorari in ceea ce priveste bugetul alocat consumului de produse alimentare, vanzarile de vin de calitate au crescut in Romania in 2011 fata de 2010.

Vin Romania
Gala Vinului
Festivinum
Razboiul Supermarketurilor
Infoaliment
STIRI

Patronatul Vinului se intruneste la Tulcea
Saptamana viitoare va avea loc, la sala Mihail Kogalniceanu a Consiliului Judetean, o intalnire regionala a producatorilor de struguri si de vin. Aici se va dezbate starea sectorului vinicol si se vor propune solutii pentru dezvoltare.

<< inapoi

separatorVinul � Ambasadorul Romanieiseparator
separator

Bucuresti, 21.11.2010
Vinul ? Ambasadorul Romaniei
Miercuri, 17 noiembrie, Patronatul National al Viei si Vinului a organizat la Clubul Diplomatilor Gala Vinului. Evenimentul, organizat in parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe si BASF, a fost prilejuit de implinirea a 10 ani de la infiintarea Patronatului.
La evenimentul nostru au participat aproximativ 250 de prieteni ai vinului din medii profesionale diverse - academicieni, parlamentari, reprezentanti ai Guvernului si ai societatii civile, ambasadori acreditati la Bucuresti, dintre care amintim:
�������������������� Secretarul General al Comit� Europ�en des Entreprises Vins, dl. Jose Ramon Fernandez,
�������������������� Head of BASF Crop Protection Romania si Bulgaria, dl. Stephen Karl,
�������������������� Seful Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, Excelenta Sa, Nicolae Idu,
�������������������� Ambasadorii Bulgariei, Chile, Moldovei, Ungariei,
�������������������� �PS Ioan Robu, Arhiepiscop-Mitropolit al Bisericii Romano ? Catolice,
�������������������� Academicienii Valeriu D. Cotea, Eugen Siomin, Marius Sala, Nicolae Pomohaci, Maya Simionescu, Nicolae Stefan,
�������������������� Presedintele ASAS Gheorghe Sin,
�������������������� Presedintele RENAR, dl. Fanel Iacobescu,
�������������������� Prorectorul ASE, dl. Nicolae Istudor,
�������������������� Consilierul Presedintelui Ion Iliescu, dl. Victor Opaschi, dna. Ana Blandiana, dl. Romulus Rusan, dramaturgul George Astalos, artistul foto Florin Andreescu,
�������������������� Secretarii Generali ai MAE si MADR, dnii. Robert Cazanciuc si Ion Anghel.
Cu ocazia acestui eveniment aniversar Patronatul National al Viei si Vinului a acordat trei premii de Excelenta pentru promovarea vinului romanesc Domnului Presedinte Ion Iliescu, Domnului Academician Valeriu D. Cotea si Domnului Comisar pentru Agricultura Dacian Ciolos.
Invitatii nostril au avut ocazia sa deguste vinurile si produsele vinicole de la 14 producatori si comercianti, membri ai Patronatului. Cu acest prilej ne-am bucurat sa primim aprecierile membrilor corpului diplomatic acreditat la Bucuresti iar Ministerul Afacerilor Externe a reconfirmat, prin vocea domnului Secretar General, interesul de a promova direct vinurile de calitate romanesti.
Domnul Dacian Ciolos, Comisarul pentru Agricultura al UE a avut bunavointa de a ne transmite inregistrat video un mesaj de prietenie pentru Patronatul National al Viei si Vinului, indemnand la unitate in randul producatorilor de vinuri din Romania iar in privinta vinului romanesc a afirmat ca acest produs poate reprezenta un motor al exportului de produse agroalimentare.
In ultimii 10 ani au fost realizate investitii de sute de milioane de euro in modernizarea cramelor si a plantatiilor cultivate cu vita de vie. Anual Romania beneficiaza de un buget acordat de UE de 41.1 milioane de euro a carui principala destinatie este reconversia/restructurarea plantatiilor viticole si pe acest palier, principala prioritate a Romaniei este cultivarea cu soiuri autohtone, respectiv cu soiuri pentru vinuri rosii.
����������� Aceste investitii sunt confirmate in ultimii ani de numeroasele medalii pe care vinul romanesc le obtine la Concursurile Internationale de profil, ceea ce ne determina sa credem ca in viitor, Romania va redeveni o tara competitiva in piata mondiala a vinului. Pentru a ne transforma din tara viticola ?pe hartie? (ocupam locul 5 in UE ca suprafata cultivata cu vita de vie) in brand mondial este insa obligatoriu a se realiza un parteneriat public ? privat care sa aiba ca principal obiectiv promovarea vinului romanesc pe pietele terte.
����������� Din punct de vedere al pietei interne, cu exceptia ultimilor 2 ani, s-a constatat un interes crescut al consumatorilor de vin iar piata tinde sa devina una matura. Din punct de vedere al vinului de provenienta neautohtona, la raft, comertul cu aceste vinuri este de pana in 5%, concluzia firesca fiind ca romanul este destul de traditionalist in consum, urmarind cu prioritate notorietatea originii si/sau a brandului vinului.
Despre Patronatul National al Viei si Vinului
�������������������� Infiintare in data de 06.04.2000, ca asociatie a industriasilor din Romania, viticultori, producatori, distribuitori si exportatori de vinuri, distilate si bauturi alcoolice pe baza de must, vin si subproduse vinicole.
�������������������� Ca forma juridica, asociatia este constituita in baza OG 26/2000 privind asociatiile si fundatiile ca persoana juridica fara scop lucrativ, apolitica si neguvernamentala. PNVV este o asociatie patronala asa cum este ea definita de Legea patronatelor nr. 356/2001.
�������������������� Reorganizare in data de 19.12.2003 si devine membru in cadrul Uniunii Generale a Industriasilor din Romania, UGIR-1903.
�������������������� PNVV devine membru al Comit� Europ�en des Entreprises Vins, asociatia europeana reprezentativa a industriei vinului, in anul 2007.
�������������������� Din august 2009 derulam un proiect finantat deAutoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) - ?Consolidarea patronatului si dezvoltarea capacitatii acestuia de a participa la procesul decizional?. Obiectivul general al proiectului il constituie consolidarea si dezvoltarea capacitatii organizationale a Patronatului National al Viei si Vinului prin infiintarea a 7 filiale in teritoriu (Constanta, Iasi, Craiova, Timisoara, Focsani, Alba-Iulia, Ploiesti) si intarirea capacitatii acestuia de a participa la procesul decizional, de a elabora strategii si planuri in vederea dezvoltarii comunitatilor locale si de a monitoriza activitatile institutiilor publice.
�������������������� Conducerea Patronatului este aleasa in data de 22.05.2010: Viorel Stoian ? Presedinte de Onoare, Valeriu V. Cotea - Presedinte, Virgil Mandru si Ion Serban Dobronauteanu ? Vicepresedinti, Dan Boboc si Dan Balaban ? Membri.
Obiectivele PNVV:
�������������������� Am participat direct la negocierea Capitolului VII, Agricultura ? Documentul de pozitie pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.
�������������������� S-a obtinut acciza zero la vinurile linistite si eliminarea banderolei de marcare atat la vinurile linistite, cat si la vinurile spumante - 2004.
�������������������� Am organizat CONCURSUL INTERNATIONAL DE VINURI ? BUCURESTI, sub Patronajul Organizatiei Internationale a Viei si Vinului ? 2003 ? 2009.
�������������������� Am organizat GALA VINULUI ROMANESC SI REGINA VINULUI ? 2003 ? 2009.
�������������������� Am organizat FESTIVINUM ? FESTIVALUL VINULUI ROMANESC ? 2004 si 2005.
�������������������� Am participat direct la negocierea Reformei Organizarii Comune a Pietei Vinului in urma acestui fapt s-a obtinut buget european de 42.1 milioane euro/an pentru Romania.
�������������������� Prin numeroase actiuni am sustinut si promovat dezvoltarea viticulturii si a industriei vinului din tara noastra.
Ovidiu Gheorghe
Director General PNVV