HOME DESPRE PNVV MEMBRI PRESA LEGISLATIE RETEAUA NATIONALA PNVV PUBLICITATE LINKURI INFORMATII UTILE INSCRIERE CONTACT
 
 
 
ULTIMELE NOUTATI
PRESA - PRESA
 
TENDINTE POZITIVE IN PIATA VINULUI
Dupa 2 ani in care piata de vin a regresat ajungand, conform estimarilor noastre la 350 mil. Euro, anul 2011 a adus o crestere semnificativa a segmentului vinului de calitate. In ciuda faptului ca anul trecut la nivelul consumatorilor nu au fost resimtite ameliorari in ceea ce priveste bugetul alocat consumului de produse alimentare, vanzarile de vin de calitate au crescut in Romania in 2011 fata de 2010.

Vin Romania
Gala Vinului
Festivinum
Razboiul Supermarketurilor
Infoaliment
STIRI

Patronatul Vinului se intruneste la Tulcea
Saptamana viitoare va avea loc, la sala Mihail Kogalniceanu a Consiliului Judetean, o intalnire regionala a producatorilor de struguri si de vin. Aici se va dezbate starea sectorului vinicol si se vor propune solutii pentru dezvoltare.

<< inapoi

separatorVin bun in an de crizaseparator
separator

Vesti bune pentru iubitorii licorii lui Bachus: 2009 va fi unul dintre cei mai buni ani viticoli din aceasta decada.


Specialistii estimeaza ca recolta de struguri 2009 va fi una buna si chiar foarte buna din punct de vedere calitativ. "Volumul, chiar daca nu este foarte ridicat, este peste media ultimilor ani", potrivit unui raport preliminar realizat de distribuitorul si exportatorul de vinuri Provinum. "Va fi una dintre cele mai bune recolte din aceasta decada", sustin autorii raportului.

Vremea a tinut cu podgorenii

Conditiile climaterice, cu exceptia catorva ingheturi tarzii si a unor furtuni insotite de caderi de grindina fara efecte majore in Oltenia sau Dealu Mare, au fost favorabile obtinerii unei recolte bune de struguri, cu fructe sanatoase si o excelenta acumulare de zahar in boabe. "In Tulcea, de exemplu, a plouat mai mult decat in alti ani, motiv pentru care productia de struguri va fi mai mare. La fel s-a intamplat si la Husi, unde se asteapta o productie cu 15 - 20 % mai mare decat in anii trecuti", a declarat Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV). Vorbim despre productii de circa 8000 kg/ ha pentru soiurile albe, mai mici pentru Sauvignon si Chardonnay - 6000 kg/ ha si de 7000 kg/ ha pentru cele rosii, mai scazute pentru Cabernet Sauvignon - 5000 kg/ ha. Productia medie de struguri in 2009 va fi de 6534 kg/ ha, superioara celei din 2008 - 5984 kg/ ha sau din 2007, cand s-au obtinut 5310 kg/ ha. In total, din viile tarii se vor aduna circa 1.162.562 tone de struguri anul acesta, cu circa 13,5 % mai mult decat anul trecut. Struguri care vor fi transformati in circa 6,3 - 6,5 milioane hectolitri de vin, potrivit estimarilor PNVV.
"Acest volum este peste media nationala din ultimii ani, de 5,5 milioane de hectolitri", a explicat Ovidiu Gheorghe. El a tinut sa precizeze ca anul viticol bun nu i se datoreaza numai vremii: investitiile importante facute in ultimii ani in vii incep sa-si arate roadele. "Investitiile ajuta nu numai la cresterea randamentului economic, ci si la obtinerea unui cost de productie bun si a unor vinuri de calitate superioara. Investitiile ne vor ajuta sa ne recastigam locul in Europa in acest domeniu", a adaugat directorul general al PNVV.

Preturi mici
 
Cum si 2008 a fost un an viticol bun, consumul domestic de vin a scazut si exporturile au fost slabe, viticultorii intra in recolta 2009 cu cantitati relativ mari de vin in pivnite. Dupa ce deficitul de struguri si productia mica de vin din 2006 si 2007 au determinat majorarea preturilor pana la niveluri-record atat pentru struguri, cat si pentru vinurile varietale, in a doua jumatate a lui 2008 si in prima parte a acestui an preturile s-au stabilizat si chiar au scazut putin, intr-un efort al podgorenilor de a scapa de stocurile acumulate anul trecut. Productia mare de struguri si existenta stocurilor de vin au determinat un dezechilibru al raportului cerere - oferta in favoarea cererii. Ceea ce este in avantajul consumatorilor. Insa situatia nu-i avantajeaza pe micii podgoreni independenti, iar pretul oferit de vinificatori pentru struguri se va situa sub nivelul din 2008. Va fi o piata a cumparatorului, in care vinificatorii se situeaza pe o pozitie de forta, impunandu-si preturile in fata unor cultivatori slabi si divizati.

separator

Acest site este cofinantat din
Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Investeste in oameni!
 
 
Copyright � Patronatul National al Viei si Vinului - 2012
NetDesigner.ro