In asteptarea cresterii puterii de cumparare a romanilor, producatorii si distribuitorii vad in stagnarea vanzarilor un scenariu optimist
Bauturile alcoolice se numara printre bunurile de consum cu cele mai mari scaderi ale vanzarilor, in urma reducerii puterii de cumparare. Daca unii producatori considerau ca 2009 a fost un an prost, 2010 le-a adus vesti si mai rele, scaderea consumului in urma masurilor luate de Guvern avand un efect puternic asupra vanzarilor, care se va repercuta inclusiv in 2011. Valoarea totala a pietei bauturilor alcoolice a scazut cu mai mult de 10%, ajungand la circa doua miliarde de euro.
Piata bunurilor de larg consum s-a redus in primele opt luni ale acestui an cu 7%, dupa ce vanzarile s-au diminuat deja cu acelasi procent in 2009 fata de 2008, potrivit datelor firmei de cercetare MEMRB. Bauturile au performat insa si mai prost decat piata pe ansamblu, vanzarile din magazine scazand anul acesta cu 9% in functie de valoare si cu 12% in volum.
Noile conditii economice au schimbat radical si comportamentul cumparatorilor, romanii indreptandu-se din ce in ce mai mult catre produse ieftine, nu neaparat din zona fiscalizata a economiei. „Cel mai mare pericol vine din zona pietei «fara taxe»: vinul, tuica si orice alte bauturi facute in casa plus diverse alte bauturi contrafacute. Aceste bauturi castiga o cota din ce in ce mai mare, iar producatorii de vin, in conditiile actuale, vor putea face fata acestei concurente foarte greu”, considera Laura Musat, reprezentanta producatorului de vin Murfatlar Romania.
O alta tendinta de consum, determinata de scaderea veniturilor si incertitudinile pe care le rezerva romanilor viitorul, a fost cresterea vanzarilor de bauturi alcoolice din magazine in detrimentul celor din baruri, restaurante si cafenele.
Industria berii isi inchide fabricile Piata berii a scazut anul trecut pana la nivelul inregistrat in 2006. Dupa o scadere de 13% in 2009, anul acesta ar putea aduce o noua scadere de 10%, urmand ca volumul total de bere sa se ridice la circa 16 milioane de hectolitri. Printre cei mai afectati de scaderea consumului, producatorii de bere au fost nevoiti sa ia masuri radicale. Dupa investitii masive in cresterea capacitatilor in perioada 2006-2008, primii trei jucatori de pe piata berii au anuntat inchiderea de fabrici in acest an. In ianuarie, Heineken Romania a anuntat inchiderea unitatii de la Hateg, Bergenbier a anuntat in august ca va inchide definitiv fabrica de la Blaj, care nu mai producea din 2009, iar compania Ursus Breweries a inchis in noiembrie fabrica de la Cluj. Masurile nu sunt decat o dovada ca producatorii au renuntat complet la planurile de afaceri facute in urma cu cativa ani, in conditiile in care piata romaneasca, atunci cand va incepe sa creasca din nou, o va face mult mai lent.
Principalii producatori pe piata berii, cu o valoare estimata la 1,2-1,3 miliarde de euro, sunt Ursus si Heineken, care au fiecare intre 25 si 30% din piata berii. Cele doua companii sunt urmate de Bergenbier, cu aproximativ 15%, si United Romanian Breweries Bereprod, cu aproape 10% din volumele de bere.
Pentru vin, un an de chin Dupa scaderi de 10-12% in 2009, producatorii de vin se asteapta in acest an la o reducere a vanzarilor de 7-10%, fara a vedea semne de revenire nici anul viitor. Producatorii s-au intrecut in promotii, repozitionari sau au mizat pe vinul vrac, in speranta atragerii celor cu venituri mai mici.
Cel mai mare producator roman de vinuri, pe o piata estimata in acest an la 350 de milioane de euro, este Murfatlar, locurile urmatoare fiind ocupate de alti trei producatori importanti - Cotnari, Jidvei si Vincon Vrancea.
La spirtoase, scaderi si de 20% O industrie mai putin afectata in 2009 a fost piata bauturilor alcoolice tari, care a inregistrat o scadere a volumelor cu 10% fata de 2008, la 90 de milioane de litri. Anul acesta, scaderea a fost insa mai accentuata. Astfel, lichiorul a scazut cu 23%, brandy-ul cu 22% si ginul cu 21%, in retail, in prima parte a anului. Rezultate mai bune au fost inregistrate insa de vanzarile de vodca. Cei mai mari producatori romani de spirtoase, pe o piata estimata la aproape 400 de milioane de euro, sunt Alexandrion Grup Romania (lider de piata pe brandy), Prodal ’94 (lider de piata pe vodca), Scandic Distilleries si Euroavipo.
Whisky-ul se vinde pe pierdere Spre deosebire de vanzarile de produse autohtone, importurile de bauturi alcoolice, din care peste 60% reprezinta whisky si 20% vodca, au scazut mai mult in 2009 si mai putin in acest an. Importurile au cumulat in 2009 circa 7,5 milioane de litri, scaderea fiind de 20-25% fata de 2008. Pentru acest an, estimarile arata o scadere de cel putin 10%, iar in 2011 o ajustare negativa de 5-10% sau stagnare, in cazul cel mai optimist.
Bauturile de import au fost printre primele la care romanii au renuntat, pretul mai ridicat fiind principalul motiv. „Pur si simplu consumatorii nu mai cumpara. Toti jucatorii vindem la raft mai ieftin ca in 2008, desi euro a crescut fata de acea perioada, iar majorarea de TVA din acest an am acoperit-o din marja de profit”, a afirmat Tudor Furir, directorul general al Pernod Ricard Romania.
Principalii distribuitori de bauturi alcoolice de import sunt Pernod Ricard Romania, BDG Import, Cristalex si Sollers Distribution, care au impreuna circa 85% din aceasta piata, estimata in 2010 la 100-110 milioane de euro.
|