HOME DESPRE PNVV MEMBRI PRESA LEGISLATIE RETEAUA NATIONALA PNVV PUBLICITATE LINKURI INFORMATII UTILE INSCRIERE CONTACT
 
 
 
ULTIMELE NOUTATI
PRESA - PRESA
 
ZIUA NATIONALA A ROMANIEI LA COMISIA UNIUNII EUROPENE
Patronatul National al Viei si Vinului si ROMALIMENTA au reunit producatori de vinuri, mezeluri si branzeturi romanesti in cadrul evenimentului organizat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale sub Patronajul Comisarului european Dacian CIOLOS, la sediul Comisiei UE, in data de 28 noiembrie.

Vin Romania
Gala Vinului
Festivinum
Razboiul Supermarketurilor
Infoaliment
STIRI

STAREA VINULUI ROMANESC
Anul acesta Romania va avea record al ultimilor 3 ani din punct de vedere al productiei de struguri si de vin.
Doua sunt principalele motive care conduc la aceasta concluzie: intrarea pe rod a noilor suprafete cultivate cu vita de vie ca urmare a investitiilor realizate prin SAPARD si Programul National Suport pentru Sectorul Vitivinicol 2008 � 2013 (cca. 30.000 de hectare) si precipitatiile bogate din parcursul acestui an (cca. 15% mai mult decat anul precedent).

<< inapoi

separatorLimitarea productiei casnice de vin ar elimina concurenta neloiala si evaziunea fiscalaseparator
separator

Patronatul Viei cere introducerea in Codul Fiscal a unei limite de productie pentru autoconsum de 30 hl/ an
Productia medie anuala de vin este de 5,5 - 6 milioane hectolitri

Patronatul Viei arata ca propunerile privind stabilirea unei limite de productie de vin pentru consum propriu si a unui plafon pentru autorizatia de antrepozitare fiscala de 30 hl/ an, in loc de 200 hl/ an, vor elimina concurenta neloiala si vor avea ca efect fiscalizarea profitului si a TVA.
"Patronatul National al Viei si Vinului a propus celor doua ministere (Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si Ministerul Finantelor Publice, n.r.) ca la proxima modificare a Codului Fiscal sa se analizeze introducerea unei limite de productie pentru autoconsum, de 30 hl/ an, si coborarea plafonului maxim pentru care nu este necesara obtinerea autorizarii de antrepozitare fiscala de la 200 hl la 30 hl/ an. Efectele pozitive create economiei vizeaza eliminarea concurentei neloiale din partea celor care produc cantitati de fapt industriale, fiscalizarea profitului si a TVA, pierderea bugetului de stat fiind estimata la 70 - 100 mil. euro/ an, calculand pretul mediu al unui litru de vin la un euro", se arata intr-un comunicat al Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV), potrivit Mediafax.

Consumatorii, protejati prin controlul calitatii vinului introdus in piata
Totodata, introducerea modificarilor propuse de patronat va avea ca efect protejarea consumatorilor prin controlul calitatii vinului introdus pe piata.
Codul Fiscal excepteaza de la obligatia de a produce, detine sau comercializa vinul de catre o persoana fizica, destinat consumului propriu familial, in cadrul unui antrepozit fiscal, fara limitarea la o anume cantitate, dar si de autorizare de antrepozitare fiscala pentru o cantitate mai mica de sub 200 de hectolitri de vin.
Patronatul solicita definirea si ajustarea celor doua notiuni: cantitatea de vin destinata consumului propriu familial, respectiv limita admisa micului producator exceptat de la obligatia de ase autoriza ca antrepozitar in vederea producerii vinului.

4,5 milioane hectolitri de vin reprezinta autoconsum si "piata nelegala"
PNVV a aratat ca productia medie anuala de vin este de 5,5 - 6 milioane de hectolitri, vanzarile din piata ridicandu-se la 1,2 - 1,5 milioane hectolitri de vin, astfel ca circa 4,5 milioane hectolitri reprezinta autoconsum si "piata nelegala".
Potrivit patronatului, care citeaza datele Institutului National de Statistica, consumul mediu pe cap de locuitor este de aproximativ 27 de litri, iar consumul unei gospodarii ajunge la 78,3 litri/ an, in conditiile in care numarul de membri ai unei gospodarii este de 2,9 persoane.
"Studiile de specialitate in domeniul consumului de vin arata ca este recomandat un consumzilnic de circa 0.4 litri/ persoana/ zi, doua pahare de vin, excesul putand dauna sanatatii. Un calcul simplu conduce la un consum potential de circa 430 litri/ an pentru fiecare gospodarie", sustin reprezentantii organizatiei.

Patronatul vrea ca acciza la vinul spumos sa fie zero
De asemenea, PNVV solicita stabilirea accizei la vinul spumos sau spumant la valoare zero, nivel existent in prezent in toate statele membre ale UE producatoare de vin, cu exceptia Germaniei si a Ungariei.
Masura este menita sa incurajeze productia viticola si comertul cu vinuri. Directiva 92/ 84/ CEE a Consiliului din 19 octombrie 1992, privind apropierea ratelor accizelor la alcool si bauturi alccolice, permite statelor membre stabilirea valorii zero atat pentru vinurile linistite, cat si pentru cele spumoase. De asemenea, Codul Fiscal stabileste ca vinul linistit nu este accizat in Romania, ca si in toate celelalte tari viticole membre UE.

separator

Acest site este cofinantat din
Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Investeste in oameni!
 
 
Copyright � Patronatul National al Viei si Vinului - 2012
NetDesigner.ro