Referitor la articolul aparut in mass-media potrivit caruia jumatate din vinuri sunt contrafacute, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) doreste sa faca o serie de precizari.
In primul rand, MADR doreste sa faca o distinctie clara intre categoria vinuri (produse vitivinicole) si categoria Bauturi Fermentate Linistit, altele decat vinul si berea.
In ceea ce priveste vinurile produse si comercializate in Romania, acestea sunt produse autentice, indeplinesc conditiile de autenticitate si de conformitate. Progresele realizate in ultimii ani in sector vitivinicol asigura produse de calitate superioara iar consumatorii trebuie sa aiba incredere totala in acestea, din punct de vedere al provenientei, caracteristicilor organoleptice si compozitiei fizico-chimice.
Mentionam ca vinurile romanesti se bucura de prestigiu pe plan european si mondial, dovada fiind numeroase distinctii obtinute la majoritatea concursurilor internationale la care au participat.
Referitor la Bauturile Fermentate Linistit, altele decat vinul si berea, asa cum sunt corect definite si reglementate prin Ordinul Comun al Ministerului Agriculturii, Ministerului Sanatatii si al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, nr. 766/1594/675 din 16 decembrie 2009, acestea nu au nimic in comun cu produsele vitivinicole, sunt de alta origine si pot fi mai usor contrafacute, in sensul ca pot fi obtinute si din alte materii prime decat cele aprobate.
Declaratiile domnului Adrian Radulescu, secretar de stat in MADR, referitoare la procentul de 50% contrafaceri, se refera strict la Bauturile Fermentate Linistit, altele decat vinul si berea. Din acest motiv, ministerul agriculturii a demarat actiuni de inspectii tehnice, inclusiv prelevarea de probe si analiza acestora in laboratoare autorizate, pentru depistarea neconformitatii si aplicarea de masuri care sa conduca la respectarea normelor de producere si comercializare si a acestora.
MADR considera ca Bauturile Fermentate Linistit, altele decat vinul si berea, contrafacute, pun in pericol atat sanatatea populatiei cat si increderea consumatorului in produsele vitivinicole romanesti. Biroul de presa al MADR
Data publicarii: 31-03-2010
|