TENDINTE POZITIVE IN PIATA VINULUI
Dupa 2 ani in care piata de vin a regresat ajungand, conform estimarilor noastre la 350 mil. Euro, anul 2011 a adus o crestere semnificativa a segmentului vinului de calitate. In ciuda faptului ca anul trecut la nivelul consumatorilor nu au fost resimtite ameliorari in ceea ce priveste bugetul alocat consumului de produse alimentare, vanzarile de vin de calitate au crescut in Romania in 2011 fata de 2010.
Patronatul Vinului se intruneste la Tulcea
Saptamana viitoare va avea loc, la sala Mihail Kogalniceanu a Consiliului Judetean, o intalnire regionala a producatorilor de struguri si de vin. Aici se va dezbate starea sectorului vinicol si se vor propune solutii pentru dezvoltare.
In 2011, producatorii se straduie sa mentina piata vinului la nivelul din 2010
Piata vinului in 2011 se va mentine la un nivel similar cu cel din 2010, respectiv in jurul valorii de 400 de milioane de euro, a declarat in 27 iulie 2011, directorul general al Patronatul National al Viei si Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe, citat de Agerpres.
“Obiectivele producatorilor pentru 2011 sunt pentru mentinerea pietei cel putin la nivelul anului precedent. Din pacate, piata vinului a tot scazut din 2008 si nu arata semne de revitalizare semnificativa a consumului de vin. In ultimii ani, pe fondul crizei, piata vinului a scazut cu circa 10%, pentru 2010 inregistrand avand o valoare de 400 de milioane de euro, respectiv vinul produs si comercializat pe teritoriul Romaniei”, a spus Gheorghe.
Potrivit acestuia, criza este principalul motiv de scadere a consumului deoarece a redus “bugetul iubitorilor de vin”.
In ceea ce priveste productia de vin, reprezentantul PNVV a precizat ca in 2010 nu s-a depasit cantitatea de patru milioane de hectolitri, desi productia medie nationala in ultimii ani s-a situat la 5,5 milioane hectolitri.
“2010 a fost un an nefavorabil din punct de vedere al conditiilor climaterice si productia de vin s-a situat la 4 milioane hectolitri, mult sub media nationala din ultimii ani, ceea ce va genera un import de vinuri varsate din spatiul comunitar si tarile terte, respectiv importuri de vinuri ieftine pentru a fi imbuteliate si comercializate”, a adaugat directorul general al PNVV.
Acest site este cofinantat din
Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investeste in oameni!
Copyright � Patronatul National al Viei si Vinului - 2012