HOME DESPRE PNVV MEMBRI PRESA LEGISLATIE RETEAUA NATIONALA PNVV PUBLICITATE LINKURI INFORMATII UTILE INSCRIERE CONTACT
 
 
 
ULTIMELE NOUTATI
PRESA - PRESA
 
ZIUA NATIONALA A ROMANIEI LA COMISIA UNIUNII EUROPENE
Patronatul National al Viei si Vinului si ROMALIMENTA au reunit producatori de vinuri, mezeluri si branzeturi romanesti in cadrul evenimentului organizat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale sub Patronajul Comisarului european Dacian CIOLOS, la sediul Comisiei UE, in data de 28 noiembrie.

Vin Romania
Gala Vinului
Festivinum
Razboiul Supermarketurilor
Infoaliment
STIRI

STAREA VINULUI ROMANESC
Anul acesta Romania va avea record al ultimilor 3 ani din punct de vedere al productiei de struguri si de vin.
Doua sunt principalele motive care conduc la aceasta concluzie: intrarea pe rod a noilor suprafete cultivate cu vita de vie ca urmare a investitiilor realizate prin SAPARD si Programul National Suport pentru Sectorul Vitivinicol 2008 � 2013 (cca. 30.000 de hectare) si precipitatiile bogate din parcursul acestui an (cca. 15% mai mult decat anul precedent).

<< inapoi

separator"Gramma" - o crama pe un deal plin de istorieseparator
separator

Pe dealul unde "a fost pusa la cale" prima unire a Principatelor Romane rodeste, acum, via care se afla in proprietatea societatii "Gramma". La coacerea strugurilor vegheaza, asadar, batranul Castan al Unirii, la umbra caruia s-au intalnit unionistii.
In localitatea Visan, din judetul Iasi, isi desfasoara, astfel, activitatea de producator de vinuri "Casa Olteanu", care detine 60 de hectare de vie pe rod - 20 ha in proprietate si 40 ha arendate de la diferiti proprietari din zona. Locuinta familiei Olteanu, locul unde se afla si moderna crama, este printre putinele case ce pot fi regasite in satul iesean. Cei doi soti care conduc afacerea s-au mutat in aceasta localitate cu cativa ani in urma, dupa ce si-au revendicat proprietatile din Visan. 
"Dealurile Buciumului reprezinta unele dintre cele mai renumite zone viticole ale Moldovei, cu atat mai mult cu cat in zona au fost aduse si plantate doua vagoane de vita altoita din coloniile franceze, suprafete care, ulterior, au fost defrisate si replantate cu actualele soiuri, de catre regimul comunist", ne-a povestit Marian, fiul familiei Olteanu. 
Potrivit acestuia, la inceput, activitatea societatii se rezuma doar la producerea de struguri si comercializarea acestora catre unitatile de profil din zona: "Ulterior, insa, motivati de potentialul calitativ al strugurilor obtinuti si de aparitia primelor fonduri in ceea ce priveste investitiile private in domeniu, am luat decizia sa accesam fonduri SAPARD, pentru a ne dezvolta propriul proiect bazat pe pricipii moderne si sanatoase". Fondurile europene absorbite pentru dezvoltarea acestei afaceri au depasit usor 1 milion de euro.
Familia Olteanu intentioneaza sa replanteze o suprafata de 20 ha cu soiuri autohtone, in special "Feteasca Neagra" si "Tamaioasa Romaneasca". De asemenea, va investi in dezvoltarea capacitatilor de maturare a vinurilor si a oenoturismului. 
In ceea ce priveste capacitatea de productie a "Gramma", societatea a produs, anul trecut, 1.600 de hectolitri de vin. Soiurile cultivate, in prezent, sunt "Aligoté", "Feteasca Regala" si "Feteasca Alba", vinurile fabricate de aceasta crama fiind din gama premium sec cu denumire de origine controlata. "Gramma" produce, de asemenea, si un sortiment demidulce.
Tehnologia utilizata de societate presupune, potrivit lui Marian Olteanu, "maceratie prefermentativa la rece, in vederea extragerii unei palete cat mai ample de arome, deburbarea corespunzatoare a musturilor, fermentatia la temperaturi scazute, inertarea cu gaz a vaselor si a intregului proces tehnologic. In general, mergem pe principiul "cu cat mai putine tratamente, cu atat mai bine pentru viitorul vin", deoarece se stie ca fiecare tratament taie cate o felie din calitatea vinului. In pretul de cost al unei butelii cu vin se regaseste si manufacturarea la nivelul imbutelierii, acest proces fiind supervizat indeaproape de personal calificat".
Livrarea se face direct de la crama si prin distribuitorii cu care compania colaboreaza. 
Desi 2010 este primul an in care vinurile "Gramma" sunt prezente pe piata, proprietarii cramei isi doresc sa ajunga "punct de referinta pe harta vinurilor mondiale".

separator

Acest site este cofinantat din
Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Investeste in oameni!
 
 
Copyright � Patronatul National al Viei si Vinului - 2012
NetDesigner.ro