Patronatul National al Viei si Vinului (PNVV) estimeaza pentru acest an o productie de vin de aproximativ 6 milioane hectolitri, in crestere cu 5 - 10 % fata de media ultimilor ani. Productia buna se datoreaza conditiilor meteo favorabile pentru viticultura, dar si ca urmare a investitiilor din ultimii ani in reconversia si restructurarea plantatiilor viticole, spun reprezentantii patronatului. Din punct de vedere geografic, productiile cele mai mari sunt asteptate in Dobrogea (12 tone/ ha) si Banat (10,5 tone/ ha), iar cele mai mici in Oltenia (5,5 tone/ ha).
"Referitor la piata vinului, obiectivul nostru este mentinerea la nivelul anului 2007 (an in care estimarea pietei totale a fost de 450 milioane de euro), in conditiile in care in ultimii ani am inregistrat o crestere constanta. Pe fondul crizei, romanii raman consumatori traditionali de vin, piata neinregistrand turbulente majore, conform informatiilor furnizate de membrii patronatului", mai sustine PNVV, potrivit Mediafax.
In privinta comertului international cu vin, importurile au scazut in primele cinci luni cu circa 72 %, ajungand la 47.560 hl, iar exporturile cu 11 %, pana la 53.409 hl. Principalele piete externe pentru vinul romanesc sunt Germania, Bulgaria, Danemarca, Estonia, Rusia, Marea Britanie, Italia, China, SUA.
|