Culori sclipitoare, decor captivant, un brad impodobit si o masa imbelsugata... Acestea sunt in mare parte elementele care compun atmosfera de Sarbatori.
Chiar daca ti-ai pregatit din timp retete sofisticate, care sa-i impresioneze pe cei dragi, cu siguranta ca pe masa de Craciun vor fi prezente si mancaruri traditionale. Pentru fiecare dintre acestea trebuie sa gasesti vinul adecvat. Astfel, un vin puternic trebuie asociat cu mancaruri cu arome bogate si puternice. In caz contrar, exista riscul ca gustul bauturii sa-l acapareze pe cel al mancarii.
Vinurile dulci merg foarte bine cu deserturile si felurile principale cu aroma dulce, in timp ce vinurile mai acide, seci, se potrivesc cu sosurile condimentate, dressing-urile de salata si mancarurile sarate. Soiurile mai amare contracareaza gustul amarui al mancarurilor mai acre. Specialistii recomanda sa asociezi vinuri cu mancaruri care au aceleasi caracteristici (de exemplu, vinuri dulci cu mancaruri dulci, vinuri amare cu mancaruri sarate). Acest lucru e valabil si in privinta culorii: combina vinurile albe cu carnea alba si vinurile rosii cu carnea rosie.
Branzeturile se potrivesc mai bine cu vinurile albe decat cu cele rosii. Pentru cele simple (cas, telemea, burduf) se recomanda vinurile albe, tinere, proaspete (feteasca regala sau riesling italian). In cazul celor afumate sau sarate, sunt ideale vinurile minerale (sauvignon blanc sau feteasca alba de buna calitate).
Vinurile seci merg de minune cu branzeturile moi, in special cu cele de capra. Vinul dulce contrasteaza bine cu o branza care are aciditatea ridicata.
Gorgonzola Galbani este o branza italiana cu mucegai, ideala pentru sosuri, tarte si salate, dar poate fi consumata si cu paine gustoasa de tara sau ca aperitiv pe biscuiti ori grisine.
Branza de capra nature are aroma dulceaga si textura fina, care se topeste usor.
Camembert Soignon este o branza din lapte de capra pasteurizat, foarte bogata in calciu, vitamine si fosfor, fiind indicata vegetarienilor.
|